Plemstvo    |    Turnirska knjiga    |    Grajske stavbe
27.02.2022

Tudi v letu 2022 imajo knjige iz zbirke Blagoslovljeni in prekleti znižano ceno 21,00 €! Na voljo sta samo še 2 izvoda 3. dela Plemiške rodbine na Slovenskem,18. stoletje in 4 izvodi 2. dela  Blagoslovljeni in prekleti, 2. del. Po sledeh mlajših plemiških rodbin.

01.07.2020

Naravno konzerviranje hrane zdaj samo 19,00 €.

Prvotna cena je bila 25,00 €.

 

03.01.2020

Znižali smo cene knjigam: Hrami tišine, Podoba Slovenije in Vitezi, najemniki in smodnik. Nova cena posamezne knjige: 20,00 €.

Gradovi, utrdbe, vile, dvorci v Slovenskem primorju  25,00 €.

 
Grajske stavbe v zahodni Sloveniji - V: Kras in Primorje (24)
Igor Sapač
Vezava: trda
Letnica izdaje: 2011
Obseg: 360 strani
Dimenzije: 170 x 245 x 230 mm
ISBN: 9789616057844

Poslednja knjiga zbirke Grajske stavbe v Sloveniji je namenjena predstavitvi gradov, dvorov in dvorcev ob skrajnem jugozahodnem robu Slovenije. Ta prostor je dolga stoletja zaznamovala zlasti meja z Beneško republiko. Grajska dediščina na tem območju je v slovenskem merilu dokaj slabo proučena in dokumentirana. Strokovne pozornosti so bile tu doslej deležne le največje in najpomembnejše stavbe, zlasti grad Rihemberk in dvorec v Štanjelu. Drugi gradovi in dvorci so bili domala povsem prezrti. Zato ni presenetljivo, da v obstoječi literaturi skoraj ni moč najti zanesljivih podatkov o gradu Vikumberg, o utrdbah Črni kal in Tabor Draga, ali o dvorcih v Lipici, Kastelcu, Klancu in Sežani. Pozabljen je tudi nekdanji grad Dornberk, ki je bil eden najstarejših in najpomembnejših gradov v Sloveniji. Celo slikoviti grad Socerb, ki z višine obvladuje Tržaški zaliv, doslej ni bil deležen resne strokovne obravnave, ki bi opozorila na večplastnost njegovega pomena. V knjigo sta vključena tudi grad Zabrežec oz. Mokovo in dvorec Vikumberg, ki sta sicer že na italijanski strani mejne črte, a sta nepogrešljiva za razumevanje grajske dediščine na območju doline Glinščice. S tako zasnovano štiriindvajseto knjigo se topografska zbirka Grajske stavbe v Sloveniji uspešno končuje. Finis coronat opus! Z dvema ducatoma knjig je po dobrih dveh desetletjih izjemnih naporov, vztrajnosti in odrekanja s strani obeh avtorjev in založnika dokončana velika naloga. Pet knjig posvečenih grajskim stavbam v vzhodni Sloveniji, štirinajst grajskim stavbam v osrednji Sloveniji in pet grajskim stavbam v zahodni Sloveniji je lepa bera. Kakšnega podobnega pregleda tega segmenta pomembne nacionalne kulturne dediščine ne premore niti marsikatera druga kulturno bolj razvita evropska dežela. Kljub različnim težavam in preprekam, ki jih v življenju pač nikoli ne manjka, je uspelo, da je sedaj slovenska grajska stavbna dediščina v sklopu ene knjižne zbirke le kolikor toliko korektno in celovito topografsko predstavljena.

RAZPRODANO!

CENA: 0.00 €
Naročite knjigo:

Ime in priimek: Naslov: Poštna številka: Kraj: Telefon: E-mail: IDDDV:  

 

(c) 2008 Viharnik d.o.o.    |     Avtorska zaščita    |     Pogoji uporabe    |     Varnost podatkov