Slovenska kulturna dediščina
06.11.2022

Po nekaj daljšem premoru je izšla 7. knjiga iz zbirke Blagoslovljeni in prekleti: Plemiške rodbine na Slovenskem. 18. stoletje, 2. del: Od Del-Negrov do Škerpinov.

24.08.2022

Naročene knjige pošiljamo po pošti 1x tedensko, ob sobotah.

01.07.2022

Naravno konzerviranje hrane zdaj samo 19,00 €.

Prvotna cena je bila 25,00 €.

 

03.01.2020

Znižali smo cene knjigam: Hrami tišine, Podoba Slovenije in Vitezi, najemniki in smodnik. Nova cena posamezne knjige: 20,00 €.

Gradovi, utrdbe, vile, dvorci v Slovenskem primorju  25,00 €.

 
Lastniške cerkve v Sloveniji
Janez Höfler
Vezava: mehka, šivana, ovitek z zavihki
Letnica izdaje: 2019
Obseg: 144 strani
Dimenzije: 260 x 200 x 10 mm
ISBN: 9789617004076

Ustanavljanje cerkva v zgodnjem srednjem veku je na Slovenskem potekalo v dveh smereh. Če odmislimo slabo dokumentirano 9. stoletje, lahko obema v soglasju s preverljivimi zgodovinskimi okoliščinami sledimo od druge polovice 10. stoletja, to je od prenehanja madžarske nevarnosti po zmagi bodočega cesarja Otona I. na Leškem polju pri Augsburgu leta 955. Na eni strani so to bile ustanove krajevnega škofa, južno od Drave oglejskega patriarha, v prvi fazi sedeži pražupnij. Te je patriarh v sodelovanju z vladarjem ustanovil za obsežna kronska posestva, ki jih je ta izoblikoval po zmagi nad Madžari in jih je zato bilo malo. Njihova gostota se je povečala šele z reformo v drugi polovici 11. stoletja, s parcelacijo pražupnij v manjše teritorialne enote, ki jih imenujemo patriarhatske župnije. Na drugi strani pa so to tako imenovane lastniške cerkve, ki jim posvečamo to študijo.

S terminom lastniška cerkev v juridičnem pomenu označujemo cerkev, ki jo je na svoji zemlji za svojo dušno oskrbo in dušno oskrbo prebivalcev svojega posestva postavil zemljiški gospod in jo oskrbel tako s premoženjem, potrebnim za njeno vzdrževanje, kakor duhovnikom, ki ga je izbiral in nameščal po svoji volji. Odločbe cerkvenih sinod za časa Karla Velikega (u. 814) in Ludovika Pobožnega (814-840) vsebujejo nekaj predpisov, ki urejajo ta pojav. Predvsem je šlo za to, da je novo zgrajeno cerkev moral posvetiti krajevni škof, da je lastnik moral za vzdrževanje duhovnika oddeliti eno vseh dajatev oproščeno kmetijo in da ga potem, ko ga je namestil, ni mogel svojevoljno odpustiti; to je bilo pridržano škofu. Lahko pa je užival desetino. Prav to dejstvo, ki je razlikovalo lastniško cerkev od zasebnih cerkva pozne antike, je omogočilo, da je takšna cerkev za lastnika postala tudi pomembna gospodarska postavka. S temi predpisi je bil postavljen s cerkvene strani priznan juridični okvir za obstoj in delovanje lastniške cerkve: zavarovane so bile tako pravice lastnika kakor ingerence krajevnega škofa. 

 

RAZPRODANO!

CENA: 0.00 €
Naročite knjigo:

Ime in priimek: Naslov: Poštna številka: Kraj: Telefon: E-mail: IDDDV:  

 

(c) 2008 Viharnik d.o.o.    |     Avtorska zaščita    |     Pogoji uporabe    |     Varnost podatkov